SCB har släppt preliminära siffror för kommunala skatteutjämningen 2017 mellan kommuner.

Lidingös skattebetalare, d v s du och jag, kommer att betala 340 miljoner kronor eller nästan 13 000 per Lidingöbo till andra kommuner. Pengar som dessa kommuner kan göra vad de vill med.

Malmö betalar t ex ingenting, de får istället 4 670 miljoner genom systemet. Samtidigt rapporterar Sydsvenskan att Malmö har givit ett räntefritt lån på 145 miljoner kr för att finansiera den nybyggda fotbollsarenan. Som tack får Malmös toppolitiker nyttja en lyxloge. Här är länk till Sydsvenskans reportage.

Sverigedemokraterna anser att kommunerna skall klara sina egna kostnader. Så här står det i SD:s inriktningsprogram för kommunpolitiken: “En kommuns offentliga kostnader bör i längden inte finansieras av andra kommuner. Runt om i landet ser vi exempel på detta där kommuner genom det kommunala utjämningssystemet erhåller stöd från rikare kommuner för att fortsätta finansiera orimliga kostnader”.